Молитвослов Молитвослов
Версия для печати

Живоносному Гробу и Вознесению Господню

Акафист Живоносному Гробу и Воскресению Господню

Кондак 1

Возбранному Воеводе, разрушителю смерти и ада, победную песнь Тебе, Всецарю Христе, приносим, яко востал еси, Всесильне, со славою тридневен от гроба и вся умершыя от века совоскресил еси: мы же страданием Твоим вечныя тли избавльшеся, к самому месту погребения Твоего с веселием и радостию зовем: Радуйся, живоносный гробе, из негоже Христос воскресе!

Икос 1

Ангел предстатель с небесе низшед, камень от гроба Твоего отвали, Христе Боже, и мироносицам благовести востание Твое, глаголя: шедше, рцыте учеником Его, яко воста от мертвых: они же, вразумленные чудным явлением, зряще ко гробу Твоему, с верою и любовию возглашаху: Радуйся, живоносный гробе, в немже Христос, яко человек, почи, и яко Бог, воскресе тридневен! Радуйся, яко из тебе Спас мира, яко Жених из чертога изшед, смерть попра и ада пленил есть! Радуйся, яко востанием Того, от века умерший, в жизнь нестареемую восташа! Радуйся, яко в тебе Христу возлегшу, проклятая в делех человека земля освятися! Радуйся, яко тобою первозданный Адам паки в ризу безсмертия облекается! Радуйся, яко в тебе образ всемирнаго воскресения начертавается! Радуйся, живоносный гробе, из негоже Христос воскресе!

Кондак 2

Яко прииде на гроб Мариа Магдалина и другая Мариа помазати Тело Твое, Христе Боже, обретоша Ангела на камени седяща, и глаголюща к ним: не бойтеся! Вем бо, яко Иисуса распятаго ищете: несть зде, но воста, якоже рече вам. Сия убо слышавше святыя жены, текше вспять, благовестиша учеником о востании Твоем, да вси, яко Творцу и воскресшему Владыце Ангельское пение воспоют, глаголюще: Аллилуиа!

Икос 2

Бурю внутрь имеяху сумнительных помышлений ученицы Твои, Христе, в час смерти Твоея, не ведуще Писания, яко подобает Тебе из мертвых воскреснути: темже Петр, весть прием о востании Твоем, тече ко гробу, хотя видети бывшее: приник же и видев едины ризы Твоя в нем лежаща, с верою возгласи: Радуйся, живоносный гробе, яко в тебе, посреде земли, всемирное спасение содеяся! Радуйся, яко Царю царей одр, и Владыке владык покоище был еси! Радуйся, яко тобою беззаконное сонмище иудейское всеконечне посрамися! Радуйся, яко пред тобою ересь саддукеев, глаголющих не быти воскресению, низложися! Радуйся, гробе, паче храма Соломонова честнейший! Радуйся, паче скинии свидения и ковчега завета святейший! Радуйся, живоносный гробе, из негоже Христос воскресе!

Кондак 3

Слышавше, иже от кустодии, суетнии стражи гроба Твоего, Христе, трус велий бывший, и камень отвален и гроб празден видяще, от страха быша яко мертвы, и текше во град, возвещаху архиереем и старцем вся бывшая: они же, пребеззаконнии, аще и умыслиша утаити велие чудо, но не возмогоша сокрыти истины, ниже воспятити верующым пети Тебе: Аллилуиа!

Икос 3

Иже иногда страха ради иудейска потаен сый ученик Твой, Христе, Иосиф, иже от Аримафеа, испроси у Пилата Божественное Тело Твое и с Никодимом, смешением смирны и алоя помазав е и плащаницею чистою обвив, во гробе нове положи, в немже никтоже от человек погребен бысть, токмо Ты един, да освятиши земное естество: увидев же по сих Твое из мертвых воскресение, пришед ко гробу Твоему, со умилением возгласи: Радуйся, живоносный гробе, не кустодиею, паче же Архангелами и Ангелами стрегомый! Радуйся, яко от тебе Христос со славою изшед, безумныя стражы Пилатовы недоумением и ужасом порази! Радуйся, яко печатей гробных не вредив, богопротивнаго Каиафу посрами! Радуйся, яко из тебе воскресшу Христу, светлый день всемирнаго Боговедения наста! Радуйся, яко тобою идолы и кумиры по всем концем земли сокрушатся! Радуйся, яко на тебе храмы Бога истиннаго по всей вселенней утвердятся! Радуйся, живоносный гробе, из негоже Христос воскресе!

Кондак 4

Воспоминающе ученицы Твои пресладкое обетование, еже, грядый на вольную страсть, провещал еси пред ними, варяти их по воскресении в Галилеи, поспешшеся идоша в Галилею, в гору, аможе повелел еси, и видевше Тя тамо, Егоже прежде обыкоша зрети, истинна человека, не привидением, но самою вещию плоть нашу носяща, с верою и любовию, яко Богу поклонишася, зовуще: Аллилуиа!

Икос 4

Разум неуразуменный был еси иудеом, неразумевшым пророческих о Тебе сказаний, ниже искавшым познати истину воскресения Твоего, како печати не рушив, из гроба изшел еси: темже безумие наущаху кустодию возвестити людем, Пречистое Тело Твое украдено быти: мы же преславному воскресению Твоему дивящеся, похвальная живоносному гробу Твоему восписуем, глаголюще: Радуйся, всебогатый гробе, яко имел еси в тебе всем жизнь Подающаго! Радуйся, яко оскверненная беззакониями человеческими земля пречистою Плотию Христовою, в тебе, возлежавшею, освящается! Радуйся, яко Воскресший из тебе прия всяку власть на небеси и на земли, да всех и вся к Богу Отцу приведет! Радуйся, яко каменю от тебе Ангелом отвалену бывшу, святыя жены мироносицы уразумеша Христово воскресение! Радуйся, яко Спасу мира из тебе воставшу, во всю землю изыде апостольское вещание! Радуйся, в немже благодать воскресшаго Жизнодавца до днесь невидимо почиет! Радуйся, живоносный гробе, из негоже Христос воскресе!

Кондак 5

По днех осмих от востания Твоего, Господи, пришел еси ко учеником Твоим, дверем заключенным, дарование Святаго Духа подая им: тогда убо и Фоме рекл еси: прииди, осяжи язвы Моя, и не буди неверен, но верен: темже познав Тебе истинно воскресша быти, с прочими ученики радостне возопи: Аллилуиа!

Икос 5

Ветия суемудренныя, книжники иудейстии, якоже рыбы безгласныя видим, недоумеющыя глаголати о преславном востании Твоем, Христе, и неразумеющыя, яко подобаше Тебе пострадати за род человечь и из мертвых воскреснути: мы же, совоскресшие Тебе верою и любовию, с веселием самому гробу Твоему зовем: Радуйся, живоносный гробе, яко тобою жизнь вечная всем концем земли познася! Радуйся, яко в тебе смертию Начальника жизни смерти жало и держава сокрушися! Радуйся, яко от севера и моря к тебе приходяще, воскресшаго Жизнодавца прославляют! Радуйся, яко от запада и востока текуще, вси в тебе залог безсмертия обретают! Радуйся, яко по образу Твоему все гробы издадут своих мертвецев в день последний! Радуйся, веры христианския утверждение и пророческих сказаний печате! Радуйся, живоносный гробе, из негоже Христос воскресе!

Кондак 6

Егда по воскресении Твоем, Христе, явился еси учеником Твоим на мори Тивериадстем, повелевая воврещи мрежу одесную корабля: тогда возлюбленный ученик Твой, познав Тя от ловитвы рыб, Петрови глаголаше: Господь есть! Изшедше убо на землю, обретоша огнь и рыбу лежащу и хлеб, от нихже вкусивше и познавше в Тебе своего Учителя и Господа, единеми усты и единем сердцем возопиша: Аллилуиа!

Икос 6

Утру сущу глубоку, жены приидоша на гроб Твой, Иисусе, но желаемаго Тела Твоего не обретше, недоумением и печалию одержими бяху: Ты же, Утешителю скорбящих, явлься им посреди вертограда, единым гласом: Марие! плач их на радость преложил еси: темже познавше воскресение Твое, с веселием восклицаху: Радуйся, живоносный гробе, в немже Христу всельшуся, адова оскудеша царствия! Радуйся, яко тебе от первосвященников запечатлену бывшу, владыка сени смертныя с трепетом издаде узники, яже от века содержал есть! Радуйся, яко в трусе, при востании из тебе со славою Искупителя человеков, вся тварь обрете вечное успокоение! Радуйся, яко в тебе образ всемирнаго воскресения Боголепно предъизобразися! Радуйся, яко тобою лик апостольский в вере и любви утвердися! Радуйся, и ты, Иосифе, толикое сокровище в твоем вертограде стяжавый! Радуйся, живоносный гробе, из негоже Христос воскресе!

Кондак 7

В страдании Твоем, Христе, не терпя солнце беззаконных неистовства, свет свой скры, и завеса церковная раздрася: в живоносном же гробе Тебе положену бывшу, земля потрясеся, аки хотя поглотити законопреступных: но Ты, яко Бог, воскрес еси со славою, и всероднаго Адама воздвигл еси с Тобою: темже достойно и праведно воскресению Твоему зовем: Аллилуиа!

Икос 7

По преславном востании Твоем, Христе, Лупе и Клеопе явился еси, яко странник, на пути в Еммаус, и беседующым им о приключшихся в Иерусалиме, зазираем был еси от них, яко един неведый бывшаго: Ты же, яко Всеведущий, пророчествия открыв и неверствие их обличив, познался еси има в преломлении хлеба: темже убо с радостию великою возвратившеся во Иерусалим, и узревше вертоград Иосифов, возгласиша: Радуйся, живоносный гробе, из негоже, яко Иона из чрева китова, Христос тридневен произыде! Радуйся, яко последнее виталище был еси Тому, Иже на земли не име где главу подклонити! Радуйся, яко тобою положися предел вольному уничижению нас ради Спасителя мира! Радуйся, яко в тебе предначася торжество Победителя ада и смерти! Радуйся, яко не ктому могут законопреступнии оклеветати лжею востание из гроба Сына человеческаго! Радуйся, яко тобою небо и земля и преисподняя обретоша радость! Радуйся, живоносный гробе, из негоже Христос воскресе!

Кондак 8

Все естество Ангельское и человеческое удивися великому Твоему, еже о нас, смотрению: неприступнаго бо, яко Бога, зряще всем приступив человека, зрак раба приимша, распята же и погребенна, но воскресша в третий день во славе и вознесшася с плотию на небо, тем убо яко Спасителю и Владыце воспеваем: Аллилуиа!

Икос 8

Новое и преславное чудо показал еси воскресением Твоим, Христе Боже наш, печати гроба не вредив, якоже и Девы в рождестве Твоем: темже почитаем вольная страдания Твоя, славословим Крест и погребение, и преславному воскресению Твоему покланяющеся, к живоносному гробу Твоему с веселием зовем: Радуйся, всесвятый гробе, из негоже Христос, якоже прорече, воскресе и Собою весь мир обнови! Радуйся, от негоже всезлобный враг рода человеческаго лютейший удар во главу прия! Радуйся, яко от тебе отваленный камень адова врата сокруши и вереи железныя сотре! Радуйся, яко из тебе всемирное Солнце правды возсия и мглу неверия разгна! Радуйся, яко в тебе Христу возлегшу, вся концы земли вони безсмертия исполнишася! Радуйся, яко тебе открывшуся, источник нашего тления заключися! Радуйся, живоносный гробе, из негоже Христос воскресе!

Кондак 9

Проповедницы востания Твоего, богоноснии апостоли, послани бывше, от конец до конец земли проповедаша Тебе истиннаго Бога, идолы сокрушиша, беззаконные обычаи языческие попраша, храмы и жертвенники Богу истинну воздвигоша, и всех верных научиша воспевати Тебе: Аллилуиа!

Икос 9

По востании Твоем из гроба, дверем заключенным, ко учеником Твоим вшел еси, и вкуш от хлеба и сота, сладость церковная, не привидение пред ними, но истиннаго их Учителя и Господа быти уверил еси: темже свобождшеся от недоумении и страха, с радостию неизреченною посещаху место погребения Твоего, глаголюще: Радуйся, живоносный гробе, в немже Бог Слово, плотию уснув, священнотайне тридневнова! Радуйся, яко Тойже востанием Своим вся от века уснувшыя возбудил есть! Радуйся, яко в тебе Солнцу правды, Христу, зашедшу, сущым во аде и сени смертней Свет жизни возсия! Радуйся, яко из тебе Произшедый, воскресение и живот вечный всем дарова! Радуйся, яко Ангелу о тебе благовествующу, плач и рыдание Адамово преста! Радуйся, яко каменю от тебе отпадшу, каменносердечнии языцы навыкнут веровати в жизнь вечную! Радуйся, живоносный гробе, из негоже Христос воскресе!

Кондак 10

Земля убояся и умолче, Тебе, Творца своего, зрящи во гробе мале положена: ад, вострепетав от неприступныя славы воскресения Твоего, издаяше мертвыя, от века содержимыя, небеса же восход ко Отцу готовяху, Егоже николиже отлучался еси: темже и мы, искупленнии Крестом Твоим, вси Тебе зовем: Аллилуиа!

Икос 10

Мариа Магдалина, яко теплейшая к Тебе, Христу Богу, верою, зело рано пришедши на гроб Твой, сподобися узрети Тя, Жизнодавца, и желаше облобызати пречистыя нозе Твои: но Ты убо, яко Владыка всяческих, не прикасайся Мне, рекл еси: не убо взыдох ко Отцу Моему, иди же к братии Моей и рцы им о востании Моем: темже, яко благовестие носящая, небо и землю оглашаше, вопиюще: Радуйся, живоносный гробе, в немже Христос Пречистою Плотию, усну и почи яко лев, никимже возбудимый! Радуйся, из негоже яко Бог, самовластие воста, ничимже удержимый! Радуйся, яко о бывшем в тебе ад неволею истинствует глаголя: уне мне бяше, аще бы от Марии Рождшагося не приял! Радуйся, яко тобою посрамлен, князь тьмы рыдает! Радуйся, яко тобою обрадован, лик Ангельский торжествует! Радуйся, новыя благодати хранилище и непрестающих чудес источниче! Радуйся, живоносный гробе, из негоже Христос воскресе!

Кондак 11

Представ, по воскресении, учеником Твоим, Христе Боже, мир Твой подал еси им и власть отпущати грехи, да проповедуют востание Твое от гроба, крестяще во имя Отца и Сына и Святаго Духа: они же изшедше, яко облеченные силою свыше, научиша вся языки воспевати Тебе, яко Богу: Аллилуиа!

Икос 11

По востании Твоем из мертвых, являя Себе учеником Твоим, Христе, Симоне Ионин, любиши ли Мя: рекл еси Петру, и по трикратном любве его к Тебе извещении, Церкви Твоей паки того учителя и апостола даровал еси: мы же, проповедию его наученнии, покланяющеся живоносному гробу Твоему, тако глаголем: Радуйся, всесвятый гробе, в немже, яко в ковчезе Ноеве, от разлияния греховнаго и тли смертныя весь род человеческий спасеся! Радуйся, из негоже, яко из святаго святых, мир и благословение всем падшым сынам Адама изнесеся! Радуйся, любве Христовы к нам, во днех плоти Его, последний краю и пределе! Радуйся, и нас всех братию нашу по плоти до смерти и гроба любити научивый! Радуйся, мрак и страхи сени смертныя для верующих разгнавый! Радуйся, странником земли путь жизни вечный в небесный Иерусалим указавый! Радуйся, живоносный гробе, из негоже Христос воскресе!

Кондак 12

Божественное, еже о нас, смотрение Твое славяще, страсти Твоя почитаем, предивному воскресению Твоему покланяемся, и от земли к Небесному Родителю преславное вознесение воспеваем и молимся: Пресвятаго Твоего Духа не отъими от нас, да вси зовем Тебе во веки: Аллилуиа!

Икос 12

На гору Елеонскую егда возшел еси, Отчее сияние, тогда пресветлый облак подъят Тя, зрящим учеником Твоим, и Ангели апостолом глаголаху: мужие Галилейстии, что стоите зряще на небо; се бо, Егоже видите возносящася, Той паки приидет с плотию: они же с радостию возвратившеся во Иерусалим, хваляху Тебе, истиннаго Бога, и живоносному гробу Твоему, в немже тридневно положен был еси, с веселием возглашаху: Радуйся, живоносный гробе, собывшимся в тебе всех нас в вере во Христа утвердивый! Радуйся, пред мучители и враги истины, надеждою воскресения непобедимы нас сотворивый! Радуйся, в немже священнотайне, в купели крещения, вси верующие Христу спогребаются! Радуйся, из негоже крещеннии, умерши греху, к новей жизни со Христом совостают! Радуйся, яко пред тобою от благодати воскресения, в тебе почиющей, вся крепость ада исчезает! Радуйся, яко из тебе, от полноты силы Божией, на тебе явльшейся, заря жизни вечныя незаходимо сияет! Радуйся, живоносный гробе, из негоже Христос воскресе!

Кондак 13

О пресвятый и живоносный гробе Христов, утешение рода человеческаго и всея земли украшение, тебе, яко чертогу Царя Славы, мысленне с верою предстояще, молимся к тридневно воскресшему из тебе Христу Богу нашему, во еже избавитися нам от враг видимых и невидимых, от бед временных и вечных, паче же от страстей и грехов наших, да, совоскресше Ему покаянием, в обновлении правыя жизни ходити начнем, благодарне зовуще: Аллилуиа!

(Этот икос читается трижды, затем икос 1 и кондак 1)

Молитва ко Господу Воскресшему

Слава Тебе Господи, Иисусе Христе, Боже мой, яко паки сподобил мя еси недостойнаго, прешедши поприще святаго поста, поклонитися Божественным страстем Твоим и видети всерадостный день преславнаго из гроба Воскресения Твоего, в онь же свободил еси сущыя во аде от век связанныя души праведных. Тоя Божественныя свободы духа и плоти, дражайший Спасителю мой, и аз желаю, да разрешиши мя, связана суща многими грехи, и да сотвориши возсияти живоносному свету Воскресения Твоего в мрачней души моей: вижду бо безчисленныя щедроты и неизреченное человеколюбие Твое, яко не точию от небытия в бытие мя привел еси, и образа Твоего подобием украсив, всея дольней твари владыку поставил мя еси, но и посем падша с высоты и врагу поработившася, не оставил еси, но искупив мя безценною Кровию Твоею, благодатию крещения снабдил мя еси, да востеку на первое достояние. Аз же окаянный, запят быв умом плотским, обратихся вспять и паки раб сотворихся греха и страстей, донележе един по единому погубих все дары благодати Твоея. И ныне убо, что сотворю, не вем: обаче помянув глаголы пречистых уст Твоих, яко не пришел еси призвати праведники, но грешники в покаяние, и аз, яко един от сих, с верою и смирением прихожду к живоносному гробу Твоему, не ароматы и воню мира носяй, (наг бо есмь и пуст благих дел), но паче надежду имый обрести в нем прощение грехам моим и обновление нечистому житию моему. Призри убо на мя кающася и служити Тебе хотяща, и не отрини от благодати Воскресения Твоего! Живоносною смертию Твоею и погребением умертви моя лютыя страсти, да, яко мертв и погребен, живу в мире сем. Преславным востанием Твоим воздвигни мою душу, умерщвленную грехми, и оживи совесть, еяже ничтоже в мире нужнейши есть. Вознесением Твоим отторгни мя от суетных и душетленных благ земных, и сотвори мя горняя мудрствовати, яко да не ктому себе живя и угождая, но Тебе, Господу и Богу моему, служа и работая, якоже сподобихся поклонитися Воскресению Твоему на земли, тако сподоблен буду видети Тебе, дражайшаго Искупителя моего, и на небеси, за приятие смерти крестныя славою и честию венчанна, и став одесную величествия Твоего, со Архангелы и Ангелы, и со всеми искупленными Тобою братиями моими, во веки веков пою Тебе: Аллилуиа! Аминь.

  Новости Татарстанской митрополии

© Татарстанская митрополия РПЦ, 2001-2012.
Сайт управляется системой «Expresss-Web».
Создание и поддержка – проект «Епархия»

Сайт создан по благословению митрополита Казанского и Татарстанского Анастасия.
Цитирование и перепечатка приветствуются при гиперссылке на сайт www.prav-molitvoslov.ru